Obrázky z umělé inteligence dokáží dnes být skutečně…zajímavé. Pro řadu online aktivit, webových stránek, blogů i účtů na sociálních sítích dokážou AI obrázky mnohem více zaujmout a přilákat sledující. Samozřejmě by se vše mělo dělat eticky a transparentně.

V tomto příspěvku bych chtěl ukázat, jak jednoduché prompty dokážou vytvořit poměrně zajímavé a dost zábavné obrázky. Berte to jako inspiraci. Používám v příkladech níže ChatGPT verze 4o.

Border Kolie, která čeká na autobusové zastávce

Chtěl jsem začít trochu vtipně a netradičně. Zadal jsem ChatGPT jednoduchý prompt:

Prompt: Vytvoř obrázek border kolie, která čeká na autobus

Přidejte prompt, který je trochu „nesmyslný“

Ideální pro start je navázat promptem, který tak trochu nedává smysl. Já jsem dal AI za úkol, aby border kolie čekala rychleji 🙂

Prompt: udělej, aby čekala rychleji

Namísto obrázku jsem dostal odpověď.

Vzhledem k tomu, že čekání je ze své podstaty pasivní činnost, je obtížné vizuálně znázornit „rychlejší čekání“. Mohli bychom však scénu zdynamizovat například tím, že bychom psa ukázali ostražitějšího, třeba ve stoje místo vsedě, s vrtícím ocasem nebo více nastraženýma ušima. Vyvolalo by to ve vás pocit „dychtivějšího“ nebo rychlejšího čekání? Dejte mi vědět, co si o tom myslíte!

Trochu jsme se pak dohadovali 🙂 Reagoval jsem.

Prompt: Ne, chci, abys vytvořil, jak rychleji čeká

Odpověď AI: Chápu, co máš na mysli! Kéž bychom mohli proces čekání skutečně urychlit. Bohužel ji nemůžu donutit „čekat rychleji“ v pravém slova smyslu, ale určitě to zní jako zábavný koncept. Kéž by čas běžel tak rychle, jak bychom chtěli! 😄

Umělá inteligence dokáže být zábavná! Odpověděl jsem jednoduše.

Prompt: Zkus to

Zajímavé? Zatím nic moc…ale nebojte, jdeme dále. Následuje další úkol.

Prompt: ještě rychleji

Vidíte, že nic nemusím složitě rozepisovat a v tomto případě stačí stručně sdělit podstatné.

Tak to už máme hezčí obrázek. S tím už bychom mohli jít veřejně na sociální sítě nebo blog.

My jdeme v experimentu ještě dál.

Prompt: ještě rychleji než toto

Další prompt: Rychle jako světlo, všechno

Paráda, to se mi taky líbí tenhle kousek!

A pokračujeme, jdeme do hloubky, stále zkoušíme. Tady opakujeme a trochu pošoupneme s ideou rozpadávání věcí (jasně, trochu kreativity od tvůrce musí být)

Prompt: ještě rychleji, věci se začínají rozpadat

Tak tohle je pecka! Tohle chcete vidět na sociální sítích. Tohle zaujme! Tohle je příběh!

Určitě bychom mohli tenhle obrázek ještě pozměňovat, ale my jdeme v experimentu ještě dále v dynamice a zkusíme, co ChatGPT dokáže…

Prompt: try harder…now create it with mega ultra massive extreme speed (we human cannot even think about, but you AI can), so do it really extreme with everything

Dal jsem anglický prompt (občas střídám češtinu s angličtinou, ChatGPT to vůbec nevadí). Vůbec nevadí, že neumíte pořádně anglicky, podívejte jak „hloupě“ jsem prompt zadal, nabouchal jsem tam extrémní slovíčka, jde de facto pouze o vyjádření, co chcete a AI si to schroupe po svém…a upravujeme dále.

ChatGPT ještě doprovází obrázek svým popisek. Tady napsal:

Here is the image of the border collie at mega ultra massive extreme speeds, with everything collapsing into a chaotic, otherworldly spectacle. I hope this captures the unimaginable level of speed and distortion you were looking for! Let me know if you’d like any other adjustments.

To je skvělé, protože občas použije zajímavá klíčová slova, která vám pomůžou s dalším promptováním. Použil slovo chaos. To je skvělé, sám jsem ho v tu chvíli nevymyslel a mohl bych použít dál. Já jsem to trochu ještě posunul a dovymyslel sem „vesmír“.

Prompt: a nyní ještě více rychlosti…jak by to vypadalo, kdyby bordercolie byla rychlejší než vesmír… 

To je fajn, jen mi přišlo, že jsme ustoupili od autobusové zastávky. Trochu jsem chtěl AI vrátit, tak jsem sepsal další příkaz.

Prompt: skvělé! zachovej tam trochu obrázku autobusové zastávky

Tak to je další paráda!!
A co, půjde to dál?
Prompt: a ještě to umocni, více dynamické, co je více než vesmír? překvap mě a vytvoř skutečně dynamickou extrémní rychlost, která mě ohromí

To už je docela moc…ale experiment fajn!

Chtěl jsem, aby border kolie vypadala pěkně, tak jsem napsal.

Prompt: skvělé, jen ještě uprav bordercolii, aby byla pěkná 🙂 a autobusová zastávka může být trochu méně konkrétní

A to bylo zase na mě moc jemné.

Prompt: ztratilo to dynamiku! oprav! Musí to být extrémní nářez

Skvělé! A lze generovat obrázky podobné.

Prompt: ještě mi ukaž jiný pohled

A pak už si jenom hrajeme s dalšími upravujícími prompty.

Prompt: a ukážeš mi ještě jiný pohled, perspektivu

Wow, umělá inteligence přidělala auto do pozadí a nevypadá to vůbec špatně. Líbí se mi to. Možná mám nápad, proč tam nedát autobus?

Prompt: skvělé, možná ale místo auta dej autobus…

No nevím nevím…zkusíme poladit ještě.

Prompt: zachovej přijíždění na autobusovou zastávku. Rozpadá se v chaosu, ale měla bý být rozpoznatelná, alespoň malinko….předchozí nástin černé díry vpravo nahoře se mi líbil, doplň

To se mi úplně nelíbí…

Prompt: autobus ať zabírá méně místa na obrázku a je v pozadí, možná ho stahuje černá díra… ústřední motiv je borderkolie

Joooo, to je docela fajn a umím si představit do nějakého příběhu zveřejnit. Líbí se mi ta zatáčka, s tím byl se také dalo pracovat.

Zkoušíme dál.

Prompt: skvělé, dokážeš ještě zminimalizovat autobus a udělat ho nekonkrétní? jenom třeba obrysy, že už je polapen v časoprostoru?

Není to vůbec špatný, líbí se mi to boření časoprostoru. Border Kolie ale vypadá, že moc neběží…

Prompt: super, ukaž mi přední pohled borderkolie s otevřenou tlamou a bortícím se časoprostorem, jen tak tak to stíhá utéci

Aha, tak to jsme se moc nepochopili. Příšerné!

ChatGPT některé příkazy promptů pokládá za samostatné a nebere v úvahu historii. Je potřeba mu to někdy připomenout anebo prompt napsat tak, aby vycházel z již vytvořeného. To je velmi důležité, jinak se budete točit v kruhu a nevytvoříte to, co byste chtěli.

Dokážete reagovat na výsledek promptu a zvolit funkci Reply. Takže se vrátíte k předchozímu výsledku a na ten navážete, ChatGPT zároveň ví, že chcete editovat konkrétní výsledek, takže z něho vychází.

V praxi to vypadá tak, že si obrázek rozkliknete a napíšete nový prompt do části Edit image…

Prompt: ukaž jinou perspektivu a překvap mě

A výsledek vidíte výše v černobílé, také za mě dost dobrý výsledek. Vidíte, jak jsme se vrátili ke stylu obrázku viz výše?

Dalším stejným promptem jsme získali asi nejlepší výsledek zatím.

Tohle je za mě naprostá pecka! Úplná obálka na nějakou knížku 🙂

Pak už si vážně můžeme jen hrát a dovymýšlet různé scénáře…

Generování AI obrázků

Tak to byla malá ukázka toho, jak funguje opakované promptování u ChatGPT pro generování AI obrázků, tvorbu zajímavých kousků.

Snažil jsem se použít tentokrát velmi jednoduché a přímočaré prompty, zadávání stručné a nenáročné, téměř bez kreativity uživatele. A jak vidíte, stejně nám vyšlo pár poměrně hezkých a vtipných obrázků.

Práce s prompty je doslova umění. Je to nová dovednost, která bude v budoucnu velmi důležitá. Umělá inteligence je tak dobrá, jak dobře se jí dokážete zeptat.

Příště se podíváme na více promyslenější prompty s větší kreativitou a ukážeme si, jak umělá inteligence dokáže vymýšlet prompty a inspirovat nás k dalším ještě lepším promptům. Výsledky obrázků jsou pak skutečně zajímavé.

Čím déle se věnuji implementaci umělé inteligence do solo-podnikání, tím více si uvědomuji, jak silný parťák AI dokáže být. Podnikání OSVČ a malých/středních s.r.o. dokáže díky umělé inteligenci velmi zefektivnit mnoho procesů, nejen generování obrázků.

Pro konzultace k využití umělé inteligence nás neváhejte kontaktovat.

Zakladatel portálu, podnikatel a digitální nomád. Specialista na SEO optimalizaci, který experimentuje se sociálními sítěmi. Baví ho internetové trendy, budoucnost technologií a start-upový svět.