Markéta a František jsou se svým brandem Neplecha na plechu českými food influencery. Nejvíce jsou aktivní na Instagramu pod @neplechanaplechu, ale aktivně se věnují i blogu, kde odráží svou lásku k vaření, cestování a poznávání cizokrajné kuchyně. V roce 2020 získali 1. místo v kategorii Food blog roku 2020.
Jak si získali takovou sledovanost na sociálních sítí, jak vypadá jejich pracovní den a jaké mají plány na další rok?
Ahoj Markéto a Františku! Můžete se čtenářům krátce představit, co za práci děláte, čemu se profesně věnujete?
Jsme Markéta a František Lorencovi a společně již 4 roky vedeme foodblog Neplecha na plechu, ve kterém prezentujeme recepty, které jsme se naučili vařit na cestách a formou různých povídek přibližujeme lidem chutě různých světových kuchyní, které jsme mohli doposud poznat.
Současně se také zabýváme tvorbou různých snídaní a svačinek pro děti tak, aby pro ně byly zábavné. Loni jsme vydali naši první knihu receptů z cest a letos k ní přibyli ještě dětské snídaně a svačinky. Letos (2020) jsme se také stali foodblogery roku v kategorii cestování a současně i absolutními vítězi této soutěže.
Než jsem nastoupila na mateřskou dovolenou pracovala jsem jako projektový manažer v oblasti pracovních příležitostí, František pracuje na manažerském postu ve stavebnictví. Blog byl pro nás vždy zábavou, postupně se však stává i prací na plný úvazek.
Jak jste se dostali k sociálním sítím?
K sociálním sítím jsme se dostali asi stejně jako většina z vás. V době, kdy jsme chodili na vysokou školu začal být populární Facebook a i my si jej založili, tenkrát ještě každý jako svůj osobní účet. Když jsme si po několika letech založili blog chtěli jsme naše recepty sdílet mezi naše kamarády, kteří se často ptali na recepty, které u nás ochutnali a tak jsme je začali “distribuovat” přes sociální sítě, nejprve Facebook, později i Instagram, kde jsme momentálně nejaktivnější.
Jakým sociálním sítím se aktuálně nejvíce věnujete?
Aktuálně se nejvíce věnujeme Instagramu.
Co si myslíte, že ovlivnilo váš nárůst sledovatelů na sociálních sítích? Co obvykle přidáváte za obsah a co se vašim sledovatelům nejvíce líbí?
Velký nárůst jsme zaznamenali před dvěma lety před Vánoci, kdy jsme nově na náš Instagram zavedli vaření v Insta stories formou videí. Pekli jsme cukroví a připravovali vánočně laděné recepty, a to přilákalo mnoho nových sledovatelů.
Další enormní nárůst nastal letos v době jarní koronavirové karantény, kdy lidé hojně vařili a pekli a hledali tak inspiraci, kterou nalezli právě u nás. Myslím, že recept na náš toustový chléb peklo snad celé Česko 🙂
Používáte nějaký externí aplikace pro správu sociálních sítí (pro filtry, plánování, atp.)?
Používám aplikaci pro plánování Instagram příspěvků do feedu, aby všechny fotky k sobě hezky barevně i vizuálně ladily. Proto abych je mohla hezky sladit vytvořila jsem si vlastní filtr, který pro každou fotku používám a jen s aktuální sezónou je trochu poupravím (jaro, léto, podzim, zima).
Kolik času trávíte na sociálních sítích denně?
Řekla bych, že hodně. Sociální sítě se nám díky blogu a našim knížkám staly nejen zábavou, ale i prací, je však těžké určit přesný čas. Jsou dny kdy 4 hodiny odpovídám na zprávy a komentáře, které nám na sociálních sítě chodí. Někdy stačí 1 hodina.
Jak vám pomáhají sociální sítě v podnikání/práci?
Pomáhají nám skrze ně lépe komunikovat myšlenky, které chceme lidem prostřednictvím blogu a našich kuchařek předat. Skrze videa můžeme lidem lépe vysvětlit některé složitější recepty. Můžeme je s sebou vzít na naše cesty do zahraničí, odkud recepty čerpáme, díky cestě jim můžeme ukázat různé bylinky, koření a plodiny ve svých domovinách a více je vtáhnout do chutí jednotlivých jídel.
Jaká vnímáte negativa sociálních sítí?
Vnímáme je hodně. Nepřímá komunikace skrze sociální sítě často způsobuje to, že se lidé nestydí zeptat na otázky, na které by se z očí do očí nezeptali, často zbytečně uráží a takzvaně hatují. Je to nepříjemné, ale člověk se od toho musí oprostit, jinak by se zbláznil. Vše co na sociálních sítích publikujeme děláme s tím nejlepším úmyslem, je škoda, že to tak lidé ne vždy vnímají.
Co byly pro váš největší mezníky v pracovním anebo osobním životě?
Těch mezníků je strašně moc. Je spousta situací, které nás jakkoliv posílily a posunuly dál. Pokud bych však měla jmenovat jednu, kterou máme společnou, bylo by to narození našeho syna. Myslím, že si člověk nikdy nedokáže představit jak moc se mu změní život, když začne vychovávat dítko. Jsou to ohromné změny jak v osobním tak i v pracovním životě. Člověk přehodnotí své potřeby, cíle a řekla bych že začne i v mnohém jinak uvažovat, stane se ještě zodpovědnější a možná i mnohem lepší manažer než doposud. Skloubit totiž práci, osobní život a rodinu tak, aby byli všichni spokojení není vůbec lehké.
Jak vypadá váš pracovní den? Držíte se nějakých rituálů? Čemu dáváte v posledních měsících největší pozornost?
Pracovní den je pro každého z nás jiný. František chodí do práce, já jsem nyní v situaci, kdy mi skončila rodičovská dovolená a jsem doma, píšu kuchařky a věnuji se naplno blogu.
Pokud by se někdo chtěl začít (intenzivněji) věnovat sociálním sítím, co byste mu doporučili?
Myslím si, že je nejdůležitější dělat je srdcem. Možná to zní jako klišé, ale já jsem vždy naše sociální sítě takto vedla a myslím, že právě proto se k nám lidé rádi vracejí.
Čemu se chcete věnovat do budoucna? Máte nějaké pracovní anebo životní plány anebo myšlenky pro další 2 – 3 roky?
Máme několik nápadů na nové kuchařky a myslím že v následujících třech letech určitě některé z nichy vyjdou nebo v to alespoň pevně věříme 🙂
Děkujeme Markéto a Františku za váš čas a celý rozhovor 🙂
Sledujte Markétu a Františka na Instagramu @neplechanaplechu