Sociální sítě hýbou světem internetu. Portály jako Instagram, Facebook nebo TikTok si získaly miliony uživatelů po celém světě a jejich popularita neustále stoupá. Jsou ale další stránky, které si pomalu získávají přízeň sledujících a mají potenciál stát se jejich nástupci. A je opravdu z čeho vybírat.

Twitch

Twitch je platforma založená pro živé vysílání a zaměřená především na videohry. Víte, jak funguje Twitch?

Vysílají se zde přenosy eSports a jiných herních akcí. Setkat se zde můžete i s hudebními kanály, uměním nebo Talk Show. Streamy pak lze sledovat živě nebo si je pustit ze záznamu a je jen na tvůrci, zda sledování zpoplatní, nebo ho nechá zdarma.

Twitch je nejpopulárnější platformou tohoto typu a v srpnu 2014 byla stránka koupena společností Amazon. Díky partnerských programům a affiliate programu je možné generovat příjmy a finančně podpořit své oblíbené tvůrce. V České republice je na sociální síti registrováno kolem 40 tisíc diváků.

twitch

Ello

Ello je sociální síť, která byla vytvořena jako alternativa stávajících sociálních sítí bez reklam. Původně měla podobný princip jako Facebook. Dnes je přetvořená na obdobu Pinterestu a je zaměřená na prezentaci fotografií, umění, módy a životního stylu. Mluví se o ní jako o sociální síti pro umělce a kreativní lidi.

Ello neobsahuje žádné reklamy a je zdarma. Stránka nabízí tvůrcům možnost spolupráce skrze “Hire me” tlačítko a uživatelé mohou také ke svým příspěvkům přidat přímý odkaz na eshop, kde je tvorbu možné zakoupit. Může se tak jednat i o způsob, jak si přivydělat na internetu. Ello tedy k získávání příjmů využívá affiliate marketing.

ello

Behance

Behance je sociální síť ve vlastnictví společnosti Adobe k prezentaci a objevování kreativní práce. Uživatelé mohou na stránce prezentovat své pracovní portfolio. Většinou se jedná o webový design, ilustrace, fotografie nebo jinou vizuální tvorbu.

Svou práci je také možné propagovat skrze živá vysílání. Na sociální síti můžete jak nabízet své služby, tak naopak najmout spolupracovníky skrze zveřejněné inzeráty. Vyhledávat je možné v několika kategoriích a stránka má přes 10 milionů sledujících.

behance

Steller

Steller je sociální síť zaměřená na komunitu cestovatelů. Lidé na stránce zveřejňují fotografie, doporučení a příběhy ze svých cest. Stránka se tak dá výborně využít k plánování dovolené. Dává ale také možnost prezentovat tvůrčí činnost v podobě zajímavých článků.

Sociální síť neslouží však jen k inspiraci. Můžete si zde ukládat svá oblíbená místa, sledovat zajímavé uživatele nebo najít parťáka na cesty. Díky tomu, že Steller spolupracuje se společností Trivago, můžete si přímo v aplikaci zabookovat ubytování v místě cílové destinace.

steller

Triller

Triller je sociální síť, která umožňuje uživatelům vytvářet, upravovat a sdílet krátká videa. Původně byla stránka založená jen na úpravu videí, až později byly přidány prvky sociálních sítí.

Mobilní aplikace umožňuje uživatelům vytvářet hudební videa, parodie a lip-sync videa obsahující hudbu v pozadí. K videím je možné přidat filtry a texty a díky umělé inteligenci je možné spojit samostatné videoklipy, aniž by to musel uživatel dělat sám. Na sociální síti je také možné hledat z více než 80 milionů skladeb a streamovat je přímo v aplikaci.

triller

Mastodon

Mastodon je sociální síť, která funguje na podobném principu jako Twitter. Na stránce můžete sdílet krátké příspěvky, kterým se říká “toots”. Ty mohou mít až 500 znaků, a tak dávají větší možnost vyjádření, než klasické “tweety”.

Mastodon je však výjimečný v tom, že se jedná o tzv. open source. Každý si může založit svou vlastní instanci – samostatnou část portálu. Všechny instance jsou propojeny a je možné se na ně připojit z jednoho účtu. Jedná se tak vlastně o sociální síť tisíce komunit provozovaných různými uživateli a organizacemi.

mastodon

Next Door

Next Door je privátní sociální síť založená pro sousedství. Stránka funguje na principu lokálního partnerství. Můžete komunikovat s lidmi a dostat se ke zprávám a novinkám z vašeho okolí. Spolu s ostatními uživateli můžete založit virtuální sousedství a předávat si zde potřebné informace.

V Americe využili Next Door například k šíření bezpečnostních informací místním ohledně pandemie Covid-19. Uživatelé také mohou nabízet skrze příspěvky pomoc ostatním. Sociální síť bývá také využívána v případě živelných katastrof.

nextdoor

Mewe

Mewe je americká sociální síť s podobným uživatelským rozhraním jako Facebook. Často ale bývá označována jako anti-Facebook stránka kvůli svému zaměření na ochranu osobních údajů uživatelů. Díky tomu a lehkému přístupu k moderování obsahu se stala sociální síť oblíbeným místem pro americké konzervativce a konspirační teoretiky.

Mewe má funkce jako většina sociálních sítí. Na zeď můžete přidávat texty, videa a obrázky a příspěvky ostatních můžete lajkovat, komentovat a sdílet. S ostatními lze komunikovat skrze soukromé nebo hromadné chaty a lze vytvářet specializované skupiny.

mewe

Steemit

Steemit je blogovací sociální síť založená na principu blockchainu, která odměňuje uživatele kryptoměnou STEEM za publikování a správu obsahu. Blockchain se nejčastěji používá jako účetní kniha kryptoměn, jež uchovává transakce provedené uživateli a chrání před zneužitím informací.

Uživatelé mohou hlasovat o vybraných příspěvcích a komentáři rozhodovat o výplatě. Získávají také odměny za výběr příspěvků, o kterých se bude dále hlasovat.

Steemit v podstatě vytváří komunitu, kde jsou uživatelé odměňováni za sdílení svého hlasu. Jedná se o nový druh ekonomiky, která využívá lidskou pozornost jako zboží a aplikuje jí při řešení různých problémů se správou informací.

steemit

Pomáháme jednotlivcům i firmám lépe komunikovat, budovat značku i prodávat na sociálních sítích. Naším cílem je ukázat vám, co na socialu funguje a co naopak nefunguje.